شبکه سازی کسب و کار و بین المللی سازی: بررسی نقش میانجیگری یادگیری سازمان
کاسیمو و جمعی از همکاانش در مطالعه ای در سال 2020 رابطه بین شبکه سازی و بین المللی سازی و همچنین اثری که یادگیری سازمانی در این بین ایفا میکند را مورد بررسی قرار دادهاند. در ادبیات بین المللی سازی شرکتها، شبکه روابط عامل تاثیر گذار در جذب دانش و تجربه مورد نیاز بین المللی سازی شناخته شده است حال آنکه این مطالعه به خود موضوع شبکه سازی و استفاده از مکانیزم تفکر و یادگیری سازمانی پرداخته است چرا که استفاده از این تکنیک نگرش سازمان در مورد خود شبکه سازی و از طریق آن بین المللی سازی را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
این مطالعه از نوع مقطعی و همبستگی است. جامعه آماری شامل 187 شرکت کوچک و متوسط تولیدی و صادراتی شهر کامپالا کشور جمهوری اوگاندا (شرق میانه آفریقا) است. از 127 پرسش نامه جمع آوری شده تنها 96 (76%) مورد به صورت کامل تکمیل شده و قابل استفاده بودند که قابلیت اعتماد به نتایج تحقیق در تعمیم به جامعه را به شدت کاهش میدهد.
بر اساس نتایج شبکه سازی کسب و کار و یادگیری سازمانی پیشبینهای قابل ملاحضه بین المللی سازی SME های تولیدی صادرکننده هستند. همچنین میتوان متوجه شد یادگیری سازمانی به عنوان میانجی در رابطه بین شبکه سازی و بین المللی سازی مداخله میکند. SME ها جهت یادگیری بین المللی سازی بر شبکه روابط خود تکیه کرده، تا مدل بین المللی سازی خود را مشخص کنند، اطلاعات مفید در رابطه بازار خارجی را به دست آورند و همچنین منابع کافی را از آن(شبکه روابط) جهت بین المللی سازی تهیه کنند. زمانی که کارکنان از چگونگی مدیریت بازارهای خارجی مطلع میشوند با یادگیری دانش و مهارت بازارهای بین المللی از موسسات آموزشی و دیگر شرکتهای تجاری با زمینه فعالیت مشترک، این اطلاعات در جهت تحقق اهداف شرکت توسط پرسنل و مدیران به اشتراک گذاشته شده و اجرا میشوند. نتایج مطالعه نشان میدهد که شرکتهایی که از شبکه روابط وسیعتری برخوردار بودهاند به دلیل برخورد مکرر به شرایط بازار امکان جذب بیشتر دانش را برخوردار بوده و همچنین شرکتهایی که از سرمایه انسانی ارزشمندی برخوردار بودهاند نیز در بازار بین المللی بهتر عمل کردهاند. این موضوع در واقع اشاره به این حقیقت دارد که فعالیت بیشتر در درون شبکه منجر به ارتقاع دانش درونی شرکت شده که خود منجر به عملکرد بهتر در بین المللی سازی میگردد. بنابر این شرکتهایی که به یادگیری سازمان توجه ویژه دارند به ویژه آنهایی که از شبکه روابط گسترده برخوردارند میتوانند در جذب بازارهای خارجی بسیار موفق عمل کنند.
پیشنهادات: از آنجایی که شبکه روابط غنی از دانش و تجربه بین المللی سازی است بنابراین با جذب این دانش از شبکه و با استفاده از رویکرد یادگیری سازمانی که همانا یادگیری و تمرین مکرر و گروهی اعضای سازمان است میتوان عملکرد شرکت را به شکل قابل ملاحضهای افزایش داد. شرکت در سمینارها و همایشها معمولا تغییرات جدید بازار را در اختیار شرکت کنندگان قرار میدهد. مدیریت شرکت باید شرایط مناسب برای چرخش دانش جذب شده در درون سازمان را فراهم آورد و همچنین با ایجاد سیستم بازخورد از کیفیت و نتیجه جریان دانش در سازمان اطلاع یابد تا تلاشهای انفرادی به نتیجههای گروهی مثبت منجر شوند.